Hoevelaken herdenkt 75 jaar bevrijding

Datum: vrijdag 15 mei 2020; inloop 19.30 u, aanvang 20.00 u
Kosten: gratis

Locatie: De Stuw

Organisatie: Stichting Kunstbus Hoevelaken (www.kunstbus-hoevelaken.nl) samen met Stichting Historisch Hoeflake (www.historischhoevelaken.nl)

Naam evenement: “Afgemarcheerd” Lezing door drs Ronald Polak uit Leusden

Beschrijving: De ontwapening van de Wehrmacht in ‘Festung Holland’ en de voettocht naar Duitsland, 9-30 mei 1945.

Rond 20 april 1945 bereiken de van de IJssel oprukkende geallieerden de lijn Nijkerk -Barneveld -Ede. Dan stagneert de opmars. Twee weken lang is een deels geïnundeerd gebied ten oosten van het Valleikanaal betwist niemandsland. In Achterveld sluiten geallieerden en Duitsers eind april een akkoord over de aanvoer van voedsel voor de uitgehongerde inwoners van de drie westelijke provincies.

Aan de andere kant van het Valleikanaal en Eem hebben 30.000 Duitsers zich ingegraven in de ‘Pantherstellung’. In totaal bevinden zich bij de bevrijding nog 120.00 Duitse soldaten in ‘Festung Holland’, in West-Nederland dus. Hun lot is een van de punten op de agenda van de bekende bespreking in ‘Hotel De Wereld’ in Wageningen. De Duitsers zullen worden ontwapend op tien verschillende locaties in de provincies Utrecht, Noord- en Zuid-Holland; of beter gezegd, zij regelen dat zelf. Daarna marcheren zij via de Afsluitdijk naar Noord-Duitsland, een tocht van ruim 400 km.

In de lezing wordt aan de hand van veel documenten en foto’s en filmbeelden duidelijk hoe twee geallieerden divisies in staat bleken een overmacht aan Duitsers te ontwapenen. Bij Oud-Leusden bijvoorbeeld namen een paar duizend Britten 13.000 infanteristen voor hun rekening.

Drs. Ronald Polak uit Leusden, oud-docent geschiedenis, deed voor zijn in 2018 verschenen boek Afgemarcheerd! uitgebreid onderzoek naar deze gebeurtenissen waarover na de oorlog weinig gesproken werd. Hij verheldert een fascinerende episode aan de hand van verhalen van ooggetuigen en informatie uit geallieerde militaire archieven en toont veel tot nu toe onbekende films, foto’s en documenten.

 

Nadere informatie: Henk Korthorst 06 28266874